EINDELIJK in Noorwegen !
Door: Teun & Lysette
Blijf op de hoogte en volg Lysette
28 Juni 2009 | Noorwegen, Flekkefjord
Opeens zagen we in een golf een dolfijn ! allebei ineens klaarwakker en in opperste staat van paraatheid natuurlijk .. waar is-ie ? Daar, voor de boot, oh, kijk, en achter de boot nog een! we denken dat het er een stuk of 4 waren. Echt zo bijzonder, ze bleven wel een minuut of 5 rond de boot zwemmen. Alle gelegenheid voor ons om te genieten en om foto's en film te maken. Het is wel echt bijzonder om mee te maken hoor! groot voordeel: je bent meteen weer even wakker... is toch vermoeiend zo 17 uur niets doen en we konden ook niet zoveel want we gingen toch nog wel behoorlijk schommelend door de golven.
Op zo´n 30 mijl voor de kust konden we de bergen van Noorwegen al zien... kan je nagaan, dat is dan nog zo´n 5 a 6 uur varen !! Het laatste stukje werd nog even pittig, is altijd voor de kust van Noorwegen, de zeebodem gaat daar van ± 400 m diep naar ineens ± 50 m diep.. daar krijg je dan nare golven van. Via de Marifoon nog gewaarschuwd door Allard (zij hadden ons onderweg ingehaald), dik 6 Bft en nare golven, dus snel een dubbel rif in het grootzeil. Maar we zijn goed aangekomen, eindelijk !
De volgende ochtend heel vriendelijk door het meisje van het havenkantoor verwelkomd met broodjes, jam en botertjes.. echt zo leuk, je voelt je helemaal welkom.
De eerste dag in Noorwegen rustig aan gedaan, we waren nog wel erg moe van de reis. In Thyboron was geen wasmachine, en hier wel, dus daar meteen even gebruik van gemaakt. Ondertussen een wandeling gemaakt naar een soort thee-huisje boven op een berg (heuvel) vanwaar we een super mooi uitzicht hadden op de baai en de rots-eilandjes voor de kust! We hebben ook wel enorm geluk met het weer nu, de zon schijnt, en volgens de voorspellingen blijft dit nog wel 9 dagen zo doorgaan !.. We hebben het echt zó goed ! (we zijn op slag de laatste 2 weken in Thyboron vergeten).
Dinsdagavond (23 juni) is het ook midsummernight, onze eerste echte avond in Noorwegen en dan mogen we meteen dit feest meemaken. Dus maar even informeren waar en wat we moeten doen. Het meisje van het havenkantoor zei dat het leuk is om met de boot uit te varen en dat er langs de kust allemaal vreugdevuurtjes worden aangestoken en dat dat leuk is. Zij gaat zelf met familie naar hun buitenhuisje (bijna alle Noren hebben wel een 'cottage' danwel aan zee, danwel in de bergen). Bij de tourist office zeiden ze dat er op het strand van Mandal een "bonfire" zou zijn en dat we daarheen moesten... Wij in dubio wat te doen.. Toch maar uitvaren met de boot... We zagen echt zoveel (motor)bootjes vertrekken, dus wij daarachter aan, hopende ergens een eilandje of strandje te vinden 'waar het dan zou gaan gebeuren'.. Maar omdat we nog niet zo bekend zijn met navigeren hier durven we niet zomaar ergens heen te varen (kunnen rotsen onder water zitten). Toen zagen we een andere zeilboot, dus dan daar mooi achteraan. Wat mooi zeg, zo tussen de scheren door. Overal huisjes. We hebben onze zinnen op een ankerplek (volgens de kaart) gezet, maar toen we daar langs voeren, hadden wij niet het idee dat we daar konden gaan ankeren. Het was een plek met allemaal buitenhuisjes, waar alleen maar motorbootjes voor lagen. Toen zijn we toch nog maar een stukje doorgegaan, we zagen ook nergens andere zeilbootjes, dus we zijn uiteindelijk omgedraaid. Wel zagen we onderweg op verschillende plekken brandhout opgestapeld liggen (in wigwam vorm), voor de vuurtjes natuurlijk.
Terug in de haven hebben we nog lekker in het zonnetje gezeten en we gingen wachten totdat het wat donkerder zou zijn (± 23:00) omdat wij dachten dat ze dan het vuur wel zouden gaan aansteken. We besloten om eerst nog een wandeling te maken naar de uitkijk bovenop de berg (heuvel) zodat we een overzicht zouden hebben van de vuurtjes. We hadden ook gelezen dat er 's avonds na zonsondergang vanaf daar zo'n mooi licht te zien is, dus dat konden we mooi combineren. Nou boven op de rots zagen we niets van vuurtjes of rook, wel veel, heel veel (motor)bootjes op het water, leuk gezicht. Het mooie licht viel ook wel wat tegen, dat hadden we al eerder gezien in Denemarken. Dus wij weer naar beneden, op naar het strand. Onderweg naar het strand vonden we het al wel opvallend rustig, maar we zouden het wel zien. Nou zeg ! Het "feest" was al afgelopen ! Niemand op het strand, alleen nog het nasmeulen van het vuurtje! Echt zo gek, we hebben het "feest" dus gewoon gemist. Toen zijn we daar gaan zitten en hebben ons eigen meegebrachte biertje opgedronken en gekeken naar de vele (motor)bootjes die weer terug de haven in voeren. We hebben ons al met al goed vermaakt, maar helaas dus niets meegekregen van het midsummernight feest. (achteraf dus eigenlijk een soort botenparade langs de verschillende vuurtjes).
De volgende dag gingen we op weg richting Flekkefjord. Dan moet je langs kaap Lindesnes, het meest zuidelijke puntje van Noorwegen en nogal berucht om de ruige zee bij harde westenwind, maar omdat het super mooi weer is en oostenwind ging dit zonder problemen ! Echt een heerlijk zeiltochtje. In het begin stond er veel wind, maar die hadden we dus mee, later zakte de wind er helemaal uit en moest de motor zelfs aan. Uiteindelijk zijn we naar Rasvag (op het eiland Hidra) gegaan, volgens de vaarwijzer een mooie baai met haven waar alles is ! Nou die mooie baai klopt, wat een pracht, eerlijk waar, net een ansichtkaart! We hadden wel wat meer verwacht van de haven qua faciliteiten, maar dat viel tegen. Geen stroom, geen water en belangrijker: geen douche of toilet.. Nou ja ... er stond een soort Dixie...
Daarna zijn we doorgegaan naar de Berefjord, hier gaan we ankeren achter een rots en tussen de bergen. Van verre zie je alleen maar rots, maar dichterbij gekomen blijkt er inderdaad een ingang te zijn naar een baai. We draaien stuurboord uit en daar ligt achterin een klein rotseilandje, waarachter we kunnen ankeren. Echt een waanzinnig mooi plekje. In de rots zagen we een rots-pen met daaraan een touw. We besloten om "neusje op de kant en hekanker uit" te proberen en gelukt. Je ligt dan met een anker aan de achterkant van de boot en de punt dus aan de rots vastgemaakt. We lagen perfect. Met de dinghy op onderzoek uit (er was daar een klein watervalletje/beekje), hier een beetje rondgelopen. Echt super mooi en zo rustig, we lagen helemaal alleen, niets of niemand in de buurt. Teun heeft nog even een duik genomen, maar goed opletten, want ook hier heb je kwallen, andere dan in Denemarken, "haarkwallen" met hele lange tentakels, bah.. Maar ging goed.
Ook heeft Teun eindelijk weer eens een visje gevangen ! Het water was hier zo helder dat je de visjes op het aas af zag komen zwemmen, maar helaas trapten ze er niet allemaal in .. Toch 1 gelukt, die kan lekker in de pan. Geen idee wat voor vis, Teun denkt een jonge kabeljauw....
Toen we net in bed lagen begon het te waaien en hadden we het erover dat we het zo goed hebben en dat we zo mooi liggen... En ineens.. schrrrrrtttt ! "Wat was dat ??".. Het anker hield het niet en doordat het nu waaide waren we met de preekstoel tegen de rots gekomen. Dus midden in de nacht gingen we de truc nog een keertje doen, motor aan, anker uitgooien en voor op de punt weer proberen om het touw te pakken om de punt aan vast te maken. Maar omdat de wind nu harder was en uit een andere hoek kwam en het daarbij behoorlijk schemerig was, ging het iets lastiger. Maar gelukt, daar lagen we weer, even checken of het anker nu goed ligt.... nou helaas we konden deze zo weer omhoog trekken, wat nu ??!! Gelukkig hadden we het oude anker nog bewaard (is heel zwaar met een ketting eraan), dan deze maar uitgooien. Teun in de dinghy om dit anker uit te roeien en Lysette op de punt van de boot, afhouden van de rots en de landvasten daar vasthouden. Maar de achterkant van de boot lag los en door de wind gingen we alle kanten op en soms leek het erop dat de zijkant van de boot tegen de rots aan wilde gaan. En daar onder water stak een rots een beetje uit ... Tja, wat kan je dan doen? Teun in de dinghy weg van de boot en Lysette op de punt... dus dan maar hopen dat het goed gaat en dat Teun weer snel terug bij de boot is met de ankerlijn. Toen het zware anker was uitgegooid, konden we deze vastmaken aan de boot en zo de boot naar achteren, weg van de rots, trekken. pffttt gelukkig, dat ging goed. Teun heeft voor de zekerheid het andere anker ook nog uitgeroeid. Alles nog even gecontroleerd en we lagen als een huis! Lekker dan, dat is nogal een belevenis en eigenlijk ook wel eng, zo midden in de nacht. Maar gelukkig wordt het hier niet echt donker want we liggen in de middle of nowhere tussen de rosten en toen we weer rustig naar bed gingen was het 1:30 uur en zelfs toen was het nog steeds een beetje schemerig. De volgende ochtend kwamen we erachter dat we toch niet zo goed lagen het anker krabde weer... dus hebben we de boot losgemaakt en hebben we in het midden van de baai het anker opnieuw uitgegooid en toen lagen we echt goed en niet meer zo dicht op een rots (het woei nog steeds af en toe behoorlijk). Konden we toch nog genieten van het mooie uitzicht en de rust.
`s Middags zijn we naar de Flekkefjord gegaan, hier zou een goede haven zijn... Eenmaal aan de kade aangelegd lazen we op een bordje dat we de eerste nacht gratis mochten liggen, maar als we stroom wilden kostte dat 50 NOK, oftewel dik 8 Euro!! Wilden we ook gebruik maken van het douchegebouw, wasmachine etc., konden we 150 NOK aftikken... en wel pas de volgende dag omdat er nu niemand meer is. Toen we lekker in de zon zaten te genieten werden we aangesproken... Goedenavond ! een Nederlander die hier woont en aan de overkant met zijn zeilboot ligt. Hij vertelde dat we daar wel konden gaan liggen (leg 'm daar maar neer, die eigenaar komt voorlopig niet terug). Als ze vragen stellen, zeg maar dat t van mij mocht ... (hij blijkt de voorzitter van deze zeilclub te zijn.) Hier hebben we wel stroom en water .. en gratis! Komt mooi uit, want het is zo heet dat we met de tuinslang hebben gedoucht op de steiger. Lekker hoor. Waar zullen wij ons nog druk om maken :-)
Tot snel en veel liefs vanuit een beautiful en warm Noorwegen.
29 Juni 2009 - 14:39
Krispie:
Heey lieverds,
Wat fijn om te horen dat het allemaal nog steeds erg lekker gaat. En dat jullie veilig en wel noorwegen hebben bereikt. Wel gaaf hoor die dolfijnen, ik heb dat op vakantie ook een keer gezien.
Nou geniet maar van die dagen mooi weer. Hier is het te warm om in de zon te zitten als die er is. Het weer is hier benauwd.
Nou ik spreek jullie snel
xxx krissie -
30 Juni 2009 - 13:36
Leonie:
Hey!
wat fijn dat jullie eindelijk in noorwegen zijn. erg mooie foto's en filmpje van de berefjord. en mooi dat het bij jullie ook warm weer is. hier is het heet 26-30 graden.
veel plezier en tot mailz! ik heb nu tijd zat om jullie te vervelen met mijn bezigheden hihi
xleonie -
30 Juni 2009 - 19:21
Ineke:
Hoi kinders dan eindelijk in noorwegen. Jullie hebben er wel even op moeten wachten maar dan heb je ook wel wat. Mooi is het daar ook, gezellig plaatsje dat Mandal. Jammer dat jullie geen vuurtjes hebben gezien. Maar goed daar en tegen dan wel dolfijnen. Heel apart hoor wat jullie samen kunnen doen. Lieve kinderen nog heel veel plazier daar en we wachten maar weer op nader contact, veel liefs van ons Ineke -
01 Juli 2009 - 19:43
Joop:
Jaaa daar is ie dan, even reageren op jullie fantastische bericht. Wat een verslag, daar ben je een aardige tijd mee bezig geweest, he..
Heerlijk zoals jullie de vrijheid beleven, lekker aanrommelen, heerlijk.
Nou, hier is niets veranderd, behalve dat Ineke en ik de fietsvierdaagse van wolvega doen. Lekker ff 40km per dag, goed voor het kontje dat nu na de tweede dag behoorlijk gevoelig is geworden. Prachtig weer en echt heerlijk dat vakantie gevoel op de fiets. En dat in de eigen omgeving.
Nou lui, weer heel veel rust en vrijheid en plezier toegewenst, de groeten en tot het volgende bericht. Joop -
05 Juli 2009 - 09:21
Lot:
Hi guys!
Fijn dat jullie eindelijk zitten waar je wil zijn. Leuk dat je die foto's erbij zet, ziet er mooi uit daar. Kan je nog meer filmpjes maken, want het is zo leuk om jullie bezig te zien daar aan boord! Hier is alles prima. Fientje kruipt en eet brood. Ze vroeg laatst wel wanneer haar favoriete oom T en tante L haar weer komen knuffelen. Wat zal ik zeggen? ;-)
Dikke kus! Lot